Wanneer een steiger verankeren
Wanneer een steiger verankeren?
Het verankeren van een steiger: veiligheid boven alles!
Binnen de steigerbouw en steigerverhuur hoor je nogal eens termen die om meer uitleg vragen. Zoals, wanneer moet je een steiger verankeren? Deze vraag heeft alles te maken met veiligheid. Twee van de voornaamste voorwaarden bij werken op de steiger of een steiger huren zijn betrouwbaarheid en veiligheid. Het verankeren van een steiger speelt hierin een belangrijke rol.
Bij de meeste bouw- en renovatieprojecten zijn steigers zijn onmisbaar.
Om veilig op hoogte te kunnen werken, is de opbouw en bevestiging van de gebruikte steiger erg belangrijk. Een van de methoden is verankering. Maar wat houdt het verankeren van een steiger precies in, hoe wordt het uitgevoerd, en welke veiligheidsmaatregelen komen erbij kijken?
Wat is het verankeren van een steiger?
Het verankeren bij 123 Steiger gebeurt met speciale verankeringsankers of beugels die aan dragende delen van de constructie worden bevestigd. Deze verankeringspunten worden strategisch en zorgvuldig gekozen om ervoor te zorgen dat de belasting gelijkmatig wordt verdeeld. Een goede verdeling van de ankerpunten zorgt ervoor dat de steiger zijn stabiliteit behoudt, zelfs bij intensief gebruik of wisselende weersomstandigheden.
Het verankeren zelf bestaat uit verschillende stappen en vereist specifieke kennis en ervaring om goed en veilig uit te voeren. Eerst wordt er een plan gemaakt waarin staat waar de verankeringspunten moeten komen, afhankelijk van de hoogte van de steiger, de belasting en de weersomstandigheden. Vervolgens bevestigen de steigerbouwers de ankers op vooraf bepaalde plekken, vaak in de muur of een ander dragend element van het gebouw. Deze ankers worden vervolgens met verbindingsbeugels of steigerklemmen vastgemaakt aan de steiger zelf.
- Bij hogere steigers of in gebieden waar de windbelasting hoger kan zijn, bijvoorbeeld bij open bouwplaatsen, zijn meerdere verankeringspunten nodig om de stabiliteit van de constructie te waarborgen.
Verankering en andere methoden om steigers te zekeren
Naast verankeren zijn er nog andere methoden om steigers te zekeren. Afhankelijk van de locatie, hoogte en het type steiger kunnen er ook stabilisatoren of ballastgewichten worden gebruikt om de steiger meer stabiliteit te geven. Bij vrijstaande steigers zoals rolsteigers, die niet aan een gebouw bevestigd worden, zorgen stabilisatoren bijvoorbeeld voor extra breedte en stevigheid, zodat de steiger ook op oneffen terrein of bij lichte wind stabiel blijft.
- Toch blijft verankeren de meest gebruikte en betrouwbare methode om een steiger op hoogte veilig te zekeren. Het grote voordeel van verankering is dat de steiger stevig verbonden blijft met het gebouw, wat met name bij hogere steigers of langdurige projecten essentieel is.
123 Steiger werkt altijd veilig! Neem contact op voor de mogelijkheden.
Wanneer is een steiger verankering nodig?
Hoe hoger de steiger, hoe meer stabiliteit nodig is om veiligheid te waarborgen. Verankering is daarom met name nodig bij gevelsteigers en renovatiesteigers die langs hoge gebouwen worden gebouwd. Verankering is niet altijd verplicht bij kleinere steigers of rolsteigers, maar zodra de steiger een bepaalde hoogte bereikt of als deze blootgesteld is aan sterkere wind, wordt verankeren aanbevolen of zelfs wettelijk verplicht.
Daarnaast zijn er situaties waarin verankering noodzakelijk is. Bijvoorbeeld:
- Bij sterke wind kan een hoge, onverankerde steiger kantelen, met alle risico’s van dien voor de bouwvakkers en de omgeving.
- Intensieve belasting zoals het gebruik van zware materialen op de steiger of als er met zware machines wordt gewerkt, is ook een reden om de steiger extra te stabiliseren doormiddel van verankering.
- Bij langdurige werkzaamheden biedt verankering extra zekerheid, omdat de steiger tijdens de hele periode op zijn plaats blijft, ongeacht de veranderende omstandigheden.
Veiligheid voorop: verankering door de vakmensen van 123 Steiger
Bij het gebruik van steigers is veiligheid altijd de eerste prioriteit. Een goed verankerde steiger verkleint de kans op ongelukken aanzienlijk, niet alleen voor de mensen die op de steiger werken, maar ook voor de mensen die zich op de grond bevinden. Een stevig verankerde steiger blijft op zijn plaats, zelfs bij harde wind, en vermindert het risico dat de constructie omvalt of beweegt.
Een gevelsteiger of renovatiesteiger huren bij 123 Steiger? Wij zorgen ervoor dat de steiger die je nodig hebt niet alleen de juiste hoogte, breedte en belastbaarheid heeft, maar ook veilige en verantwoord is.
Dankzij de ervaren steigerbouwers en het gebruik van hoogwaardige steigermaterialen, worden grote en kleine projecten al jaren op onze steigers uitgevoerd. Of het nu gaat om een groot bouwproject of een kleinere renovatieklus, bij 123 Steiger ben je verzekerd van een stabiele en veilige steiger die voldoet aan de hoogste standaarden binnen steigerverhuur.
U huurt onze steigers per 4 weken. Inclusief transport, opbouw en afbouw van de steigers, afdichting van gaten en verwijdering. Bekijk voor een prijsoverzicht onze pagina: prijzen steigerverhuur.
Deze blog delen?



